Iurie Dîrda

Deputat independent

O analiză la rece a mesajelor transmise de misiunea FMI

29.03.2018
Share Button
O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Ben Kelmanson s-a aflat în vizită de lucru la Chișinău în perioada 15-27 martie 2018, pentru discuții cu autoritățile Republicii Moldova, în contextul celei de-a treia monitorizări a programului economic susținut de FMI. La final, misiunea a venit cu unele constatări importante, care, din păcate, au cam fost „umbrite” de evenimentele politice ce se precipită cu o viteză ameţitoare. Totodată, mesajele transmise de misiunea FMI sunt foarte importante şi nu pot fi trecute cu vederea. De aceea, voi reveni la ele.

Prima concluzie: Autoritățile Republicii Moldova au înregistrat progrese în consolidarea politicilor economice și eliminarea vulnerabilităților din sectorul financiarbancar. Nu este un secret că, după scandalul ce a zguduit sistemul financiar-bancar în ultimii ani, imaginea RM în plan extern avuse de suferit serios. Aceasta afecta credibilitatea ţării şi la capitolul promovarea reformelor şi politicilor economice. Verdictul FMI vine să elimine suspiciunile existente în ceea ce ţine de credibilitatea ţării. E un mesaj important inclusiv şi pentru investitori.

A doua concluzie: Eforturile depuse de autorităţile RM au contribuit la menținerea stabilității financiare și la consolidarea bazei pentru atingerea obiectivelor pe termen mediu. Este binecunoscut faptul că stabilitatea financiară, de rând cu cea politică, sunt două ingrediente de bază ale stabilităţii generale a ţării. Iar acolo unde este stabilitate, e posibil de vorbit şi de dezvoltare. E un mesaj important atât pentru potenţialii investitori, cât şi pentru partenerii de dezvoltare ai RM.

A treia concluzie: Misiunea FMI prognozează în 2018 o creștere economică stabilă a RM, la nivelul de 3,8 la sută. E o ştire îmbucurătoare, mai ales dacă luăm în calcul faptul că anul 2018 este unul electoral. Nu o dată am spus că este foarte important ca electorala să nu-şi lase amprenta asupra dezvoltării ţării, inclusiv asupra creşterii economice. De aceea, trebuie să facem tot posibilul ca acest pronostic nu doar să se realizeze, ci chiar rezultatul să fie unul mult mai bun.

Nu în ultimul rând trebuie luat în calcul faptul că raportul FMI cu concluziile menţionate va fi examinat de Consiliul de Directori Executivi ai FMI. Posibil, acest lucru se va întâmpla chiar în luna mai. Iar în urma finalizării evaluării programului, Republica Moldova va beneficia de circa 34,9 milioane de dolari SUA. E vorba de bani de care RM are neapărată nevoie pentru a se dezvolta în continuare. De asemenea, trebuie de menţionat că buna colaborare cu FMI este un semnal pozitiv şi pentru alţi parteneri de dezvoltare ai RM.

Cu titlu de concluzie, se poate de menţionat că această vizită a misiunii FMI a scos în evidenţă nu doar bunele tendinţe ce se înregistrează la capitolul dezvoltarea ţării, ci şi relaţia bună a RM cu FMI. Iar aceasta ne face să fim mult mai optimişti când evaluăm şansele de viitor ale RM.