Iurie Dîrda

Deputat independent

Succes! Parlamentul a adoptat în I lectură proiectul de Lege cu privire la comerțul stradal

22.07.2016
Share Button
Astăzi, 22 iulie 2016, Parlamentul Republcii Moldova a adoptat în I lectură  Proiectul de Lege  cu privire la comerțul stradal, care a fost înaintat de fracțiunea Partidului Liberal.

Astăzi, comerţul neautorizat este o problemă majoră cu care se confruntă atât consumatorul, cât și administrația publică locală. Pe străzile capitalei pot fi observate cu ușurință produse alimentare uşor alterabile (carne şi produse din carne, lapte şi produse din lapte, peşte şi produse din peşte, ouă ş.a.), fapt ce contribuie la apariţia toxiinfecţiilor alimentare.

În prezent, toate produsele care ajung să fie comercializate în piețe sau în magazine au fost testate și sunt produse sigure, potrivit Agenției pentru Siguranța Alimentelor. Agenția nu poartă însă răspundere pentru comerțul neautorizat, iar produsele ce se comercializează neautorizat nu au acte care să confirme calitatea lor şi noi cunoaştem că, consecințele consumării unor alimente cu un conținut prea mare de nitrați sau alte substanțe nocive, pot fi grave.

Totodată, se observă cu ușurință că asortimentul de produse comercializate neautorizat prin sectoarele municipiului Chișinău este același – de la flori la produse și accesorii de uz casnic – furnizorii de marfă practic livrează marfa către mai multe puncte de comerț prin întreg municipiul. Astfel, fenomenul comerțului neautorizat, care era sporadic la început, acum a căpătat un caracter organizat, iar organizatorii acestuia, sunt de fapt agenți economici care și-au mai găsit câteva puncte de desfacere, fără a achita taxele cuvenite în bugetul unității administrativ-teritoriale și în bugetul de stat.

Din cauza vidului legislativ, în prezent, comercianții stradali neautorizați sunt dispuși să comercializeze în continuare chiar și cu riscul achitării amenzii, care este una infimă, pentru rulajul care îl au pe zi.

Pentru a contribui la soluţionarea acestei probleme, am venit cu un proiect de lege, care prevede ca, în cazul depistării sistematice a comercianților neautorizați, marfa acestora să fie confiscată, deoarece, după întocmirea procesului verbal de constatarea contravenției, aceştia continuă să comercializeze marfa expusă neautorizat.

Dreptul de constatare și aplicare a sancțiunilor prevăzute în Codul Contravențional trebuie acordat autorităților care se confruntă direct cu acest fenomen și care sunt cele mai cointeresate în combaterea lui, adică administrației publice locale și Ministerului Afacerilor Interne.

Ne bucurăm că, deputații au înțeles importanța acestei inițiative și au susținut-o, așa am făcut un pas important în combaterea comerţului neautorizat.

auto2 auto3 auto1