Iurie Dîrda

Deputat independent

Programul „Prima Casă” – la primul jubileu important

14.12.2018
Share Button

În aceste zile, Programul „Prima Casă” a marcat primul său jubileu important – a fost înregistrat beneficiarul cu numărul 1000. Iar faptul că în câteva luni o mie de cetăţeni s-au ales cu propria casă vorbeşte nu doar despre necesitatea acestui program, ci şi despre atractivitatea lui.

Tendinţa ce se prefigurează vizavi de Programul „Prima Casă” este clară şi ea a fost scoasă în evidenţă în ultimul timp şi de Premierul Pavel Filip, şi de noul ministru al Finanţelor, Ion Chicu, şi de alţi responsabili. Astfel, se aşteptă că în anul viitor numărul beneficiarilor de locuinţe în cadrul acestui program va ajunge deja la 3000. Fiţi de acord că aceste cifre, chiar dacă pentru unii sunt simbolice, vorbesc despre o amploare fără precedent. Cu alte cuvinte, avem de a face cu o creştere progresivă, care, în doar câţiva ani, poate deveni un factor social-economic de bază în Republica Moldova.

De ce fac această afirmaţie? Pentru că problema trebuie privită într-un context mult mai larg decât asigurarea cu spaţiu locativ a oamenilor. Nu este un secret că cea mai mare provocare cu care se confruntă Republica Moldova la moment este exodul de populaţie. Şi o bună parte din acei ce părăsesc Moldova o fac pentru că nu au loc de trai şi nici nu văd perspective în ceea ce ţine de procurarea unei locuinţe. Apoi, este şi reversul medaliei – cei care obţin un loc de trai, caută deja şi un loc de lucru acasă, în ţară. Adică, contribuie în mod direct la dezvoltarea economiei atât prin impozitele achitate, cât şi prin consumul pe care-l are fiecare familie şi pe care-l satisface apelând la diverse unităţi economice.

Din acest punct de vedere, putem afirma cu certitudine că, cu cât mai mult se va dezvolta Programul „Prima Casă” sau alte programe de acest gen, cu atât mai puţini oameni vor părăsi ţara. În genere, dacă în anii precedenţi s-ar fi găsit soluţii pentru a asigura măcar o mie de familii cu locuinţe anual, cu siguranţă şi situaţia la capitolul demografie ar fi fost alta. Nu zic că toţi acei ce doresc şi-ar fi procurat case, dar cu siguranţă ar fi privit cu mai mult optimism perspectiva de a rămânea în ţară, de a trăi şi de a munci aici.

Dacă progresia de extindere a programului „Prima Casă” se va păstra şi în anii următori, cu siguranţă vom putea spune că am avansat serios în soluţionarea uneia dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă cetăţenii noştri, în special tineretul.